top of page
 
Coaching met behulp van paarden

Paardencoaching werkt bij je persoonlijke bewustwording; (onbewuste) thema’s waar je mee zit, komen in een sessie paardencoaching naar boven. Het komt regelmatig voor dat iemand denkt het eigen thema te kennen, maar dat een dieper liggende oorzaak naar boven komt. Hierdoor ontstaat inzicht in de situatie en ervaar je ruimte en vrijheid om er op een andere manier naar te kijken en mee om te gaan. Paardencoaching is het inzetten van paarden als hulpmiddel voor mensen. Hierbij wordt een beroep gedaan op de natuur van het paard, namelijk het zijn van een vluchtdier en het leven in een kudde.

 

Paarden en kinderen                                                                                                                         

In de begeleiding zet ik dieren en de buitenruimte op de boerderij spelenderwijs in. Paarden in het bijzonder omdat zij vanuit hun natuur het gedrag van mensen spiegelen. Daarom reageren paarden erg gevoelig op hun omgeving en voelen ze kinderen feilloos aan.


"Waar kinderen moeilijk uiting kunnen geven aan hun gevoel, helpen paarden hierbij. 

De reactie van het paard leg ik uit en samen onderzoeken we of dit ook herkenbaar is in het dagelijks leven van het kind." 

 

Het bijzondere aan paarden is dat ze geen onderscheid maken tussen een mens of een dier. Zodra ze in contact worden gebracht met een persoon, reageren ze vanuit hun natuur op de spanning en uitstraling die dit ‘nieuwe kuddelid’ met zich meedraagt. Als ze opmerken dat deze persoon ‘koliek’ (buikkramp of buikpijn) heeft, gaan ze proberen om te helpen. Dit doen ze weer vanuit hun perspectief om samen zo veilig mogelijk te zijn en om te kunnen vluchten bij mogelijk gevaar.

 

Hoe het werkt

Paarden communiceren non-verbaal, oftewel met hun houding, gedrag en uitstraling. Zoals ze op andere paarden reageren, reageren ze ook op mensen. Door de paardentaal te kennen, kan de paardencoach de reacties vertalen naar de persoon toe. Dit zorgt bij de persoon voor inzichten in waar de belemmering mee te maken kan hebben.

Het belangrijkste effect van paardencoaching op mensen is tweeledig:
 

  1. Je kunt even niet zo goed nadenken met een los paard in de bak, waardoor rationele denkprocessen omzeild worden.

  2. Het paard neemt spanning van je over en reageert op je gevoel en uitstraling.

Door ons denken, zijn wij in staat om ons gevoel te onderdrukken en weg te stoppen. Maar als je je gevoel onderdrukt, wil dit nog niet zeggen dat het weg is. Het paard merkt onmiddellijk dat er een belemmering (koliek) zit en reageert hier op. Doordat via de invloed van het paard als het ware een ‘andere ingang’ wordt genomen, namelijk via het gevoel, is de impact veel groter dan bijvoorbeeld bij een gesprek aan tafel. Het paard, in combinatie met de vertaling van de paardencoach, zorgt ervoor dat je denken en voelen (opnieuw) met elkaar in verbinding worden gebracht. Zodra het paard merkt dat er geen verschil meer bestaat tussen hoofd en hart, zal het dit ook bevestigen door ontspannen bij je te komen staan. Het paard voelt dan aan dat jij weer ‘oké’ of ‘een geheel’ bent. Voor mensen is dit vaak positief confronterend om mee te maken.

Coaching met behulp van paarden voor opvoeders/volwassenen 

In de begeleiding van ouders zet ik paardencoaching waar mogelijk en gewenst in. Waar ik dit met kinderen spelenderwijs doe en bij de kinderen aanwezig ben in de bak, sta ik bij volwassenen aan de zijlijn.  Door eenmalig, of enkele malen, een sessie paardencoaching in te zetten, werk je direct met de oorzaak van ‘dat was dwars zit’.  Hierdoor zijn volwassenen weer eerder beschikbaar als opvoeder en daarmee verkort ik het begeleidingstraject voor het kind.  

Schermafbeelding 2019-01-21 om 19.41.17.
bottom of page